Utbildningen ger dig kunskaper i första hjälpen, hjärt- lungräddning samt att använda en halvautomatisk defibrillator, en så kallad hjärtstartare. Hjärtstartaren finns idag på många olika ställen i samhället, kanske på din arbetsplats?

Chansen att överleva ett hjärtstopp ökar med 2-3 gånger om någon i närheten larmar och direkt startar hjärt- och lungräddning (HLR). Genom tidig insatt HLR kan blodcirkulation och andning hållas igång under en begränsad tid i väntan på en hjärtstartare. Med en elstöt från hjärtstartaren bryts det elektriska kaos som orsakat hjärtstoppet.

Kursen innehåller

  • Teori om hjärtat och vad som händer vid ett hjärtstopp
  • Grundläggande HLR
  • Larmorganisation
  • Defibrillering
  • Säkerhetsaspekter gällande defibrillering
  • Träna D-HLR
  • Scenarioträning i grupp

Kursmål

Utbildningen syftar till att ge deltagarna kunskaper i hjärt- lungräddning för att kunna göra en livräddande insats i händelse av ett hjärtstopp.

Vem är denna kurs för

Kursen är utformad för alla. Inga förkunskaper krävs.

Kursbevis och certifikat

Efter godkänd och avslutad utbildning erhålls kursintyg.

Kursen är på 3-4 timmar.

Mål och syfte

Plötsligt hjärtstopp kan drabba alla, var som helst, när som helst och oavsett ålder – ofta utan förvarning. Tidig HLR och defibrillering ökar chansen till överlevnad.

Vid behandling av hjärtstopp är i regel den första behandlingsåtgärden hjärt-lungräddning följt av defibrillering. Defibrillering innebär att man med en hjärtstartare skickar en kontrollerad strömstöt genom en persons hjärta och återställer hjärtats rytm och aktivitet. Med hjärtstartaren lätt tillgänglig kan livräddande behandling påbörjas innan ambulansen anländer till olycksplatsen.

Utbildning riktar sig till personal som har tillgång till en halvautomatisk defibrillator. Företag och platser där defibrillatorer förekommer är offentliga lokaler t ex hotell, simhallar, flygplatser, köpcentra, teatrar etc. Idag införskaffar även företag både stora och små och andra verksamheter defibrillatorer t ex advokat- och revisionsbyråer, större kontor och industrier, privata företag och föreningar samt även privatpersoner.

För att vidhålla kunskapen om hur man utföra defibrillering korrekt rekommenderar vi regelbundna utbildningar, normalt med 12 – 18 månaders intervall på repetition.